Genel Bilgi
Ağız ve Diş Sağlığı Programı Nedir?
Ağız ve diş sağlığı alanında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış meslek elemanları yetiştirmek çok yönlü ve disiplinli bir yaklaşımı gerektirmektedir. Kamu ve özel sektörde tercih edilen, saygın, nitelikli ve diş sağlığı alanında uluslararası bilgi seviyesine ulaşmış mezunlar yetiştirmek için yetkin bir “Ağız ve Diş Sağlığı” eğitimi verilmesi gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerinde Olması Gereken Özellikler
• Ağız ve diş sağlığı alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olmak,
• Alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanmak,
• Alanıyla ilgili edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, öğrenme gereksinimlerini belirlemek,
• Ağız ve diş sağlığı alanı ile ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara duyarlı olup gelişmeleri izlemek, bu konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirmek,
• Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun olarak katkıda bulunmak.
Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerlerinin Sorumlulukları Nelerdir?
• Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir, kullanılan malzemelerin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapmak,
• Hasta muayenesinde hekime yardımcı olmak,
• Hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri temin etmek, hazırlamak, tedavi işlemleri esnasında tedaviyi yürüten hekime yardım etmek,
• Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin tedarik ve kontrolünde görev almak,
• Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardımcı olmak
Ağız ve Diş Sağlığı Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Ağız ve Diş Sağlığı Programında okutulan dersler, Tıbbi Terminoloji, Temel Mikrobiyoloji ve Sterilizasyon, Ağız ve Diş Anatomisi, Maddeler ve Alet Bilgisi I ve II, Temel Farmakoloji, Türk Dili I ve II, İngilizce I ve II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve II, Üniversite Kültürü I ve II, Arşiv ve Dokümantasyon, Kliniğe Giriş ve Muayenehane Yönetimi, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri dersleridir. İkinci sınıfta okutulan dersler, Meslekte Klinik Uygulama I ve II (Teori ve Uygulama), Koruyucu Diş Hekimliği, Diş Hekimliğinde Radyolojik Uygulamalar ve Radyasyondan Korunma, Enfeksiyon Hastalıkları, İşaret Dili I ve II, Seçmeli Ders, Meslek Etiği, dersleridir. 30 iş günü Yaz Stajı uygulaması bulunmaktadır.
Ağız ve Diş Sağlığı Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
Sağlık Bakanlığı verileri göstermektedir ki, ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili personele olan talep, arzın çok üstünde kalmaktadır. Ülkemizde, 2023 yılında yaklaşık 30.000 diş hekimi ihtiyacı doğacağı ve aynı dönem itibarıyla diş hekimi sayısının ise 20.00 dolaylarında seyredeceği hesaplanmaktadır. Bu verilere göre, diş hekimi açığına paralel olarak ağız ve diş sağlığı personeline olan talebin de benzer bir seyir izleyeceği öngörülebilir. Programdan mezun öğrenciler, güçlü çözüm ortaklarımızın tüm altyapısından faydalanarak, teorik ve pratik bilgilerle donatılarak kusursuz birer meslek elemanı olmak için gerekli eğitimi almaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, diş laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilmektedir.
Tarihçe: Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak kurulan Dişçilik Hizmetleri Bölümü 26/09/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca YÖK tarafından kurulmuş ve eğitim öğretime aynı yıl başlamıştır. Bünyesinde 2 program bulunmaktadır. Bu Programlar Ağız ve Diş Sağlığı Programı ile Diş Protez Teknolojisi Programıdır. Bu programlara henüz öğrenci alımı yapılmamıştır.
Lisans Programları:
- Sağlık İdaresi Bölümü
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sağlık Kurumları Yöneticiliği
- Sağlık Yönetimi
Ağız ve Diş Sağlığı Programı Ders Dökümü(Kataloğu) için tıklayınız.
Akademik Personel
Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bölümün / Programın Amacı / Hedefleri: Öğrencilere alanlarında gerekli bilgi ve becerileri kazandırarak, onları mesleki hayata hazırlamak.
Ağız ve Diş Sağlığı Programı - Kariyer Olanakları
Ağız ve Diş Sağlığı Programı mezunları, sağlık sektöründe hızla gelişen ve yüksek talep gören bir alanda kariyer yapma imkanına sahiptir. Programımız, mezunlarına teorik bilginin yanı sıra kapsamlı pratik eğitim sunarak, alanında yetkin ve donanımlı sağlık teknikerleri olarak yetişmelerini sağlar. Mezunlarımız, çeşitli sağlık kuruluşlarında, özel kliniklerde ve diş hekimleri ile birlikte çalışma fırsatlarına sahip olur.
Çalışma Alanları
Ağız ve Diş Sağlığı Programı mezunları, aşağıdaki alanlarda çalışma fırsatları bulabilir:
- Özel ve Kamu Hastaneleri: Diş sağlığı klinikleri ve ağız diş sağlığı merkezlerinde diş hekimlerine destek olarak çalışabilir, sterilizasyon, hasta hazırlığı ve tedavi sırasında asistanlık gibi görevlerde bulunabilirler.
- Özel Diş Klinikleri: Özel diş kliniklerinde diş hekimi asistanı veya diş sağlığı teknikeri olarak görev alabilirler. Tedavi öncesi ve sonrası işlemler ile klinik hijyeninden sorumlu olabilirler.
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri: Kamu ve özel sektördeki ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışarak, hastaların diş tedavi süreçlerine destek sağlayabilirler.
- Diş Sağlığı Eğitim Merkezleri: Kamu veya özel eğitim merkezlerinde, diş sağlığı ile ilgili bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerinde görev alabilirler.
- Akademik ve Eğitim Sektörü: İlgili lisans eğitimini tamamlayan mezunlarımız, akademik kariyer yapma fırsatına sahip olabilir; üniversitelerde veya özel eğitim kurumlarında eğitimci olarak çalışabilirler.
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
Adres : Karaağaç Kampüsü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Binası Kat:3
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 0054 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: shmyo@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr